Så här mäter och analyserar du marknadsföringsresultat

Arvid

När du har lagt ner tid och resurser på din marknadsföring vill du såklart veta om det ger resultat. Att mäta och analysera marknadsföringsresultat är en viktig del av alla marknadsstrategier. Utan att veta vad som fungerar och vad som inte gör det, riskerar du att slösa både tid och pengar. Här kommer vi att gå igenom olika sätt att mäta och analysera dina marknadsföringsinsatser så att du kan få en klar bild av hur det går för din verksamhet.

Sätt mål och nyckeltal

Innan du börjar mäta något är det viktigt att sätta upp tydliga mål för din marknadsföring. Vill du öka trafiken till din webbplats, få fler följare på sociala medier eller öka din försäljning? När du har klart för dig vad du vill uppnå, kan du välja nyckeltal (KPI:er) som hjälper dig att mäta framstegen mot dina mål. Exempel på vanliga nyckeltal är:

 • Antal besökare på webbplatsen
 • Antal nya följare på sociala medier
 • Antal nedladdningar av en app eller ett dokument
 • Försäljningssiffror
 • Konverteringsgrad (antal besökare som gör ett köp eller annan önskad handling)

Använd analysverktyg

Det finns en mängd olika verktyg som kan hjälpa dig att mäta och analysera dina marknadsföringsresultat. Google Analytics är ett av de mest populära verktygen för att mäta webbplatstrafik. Det ger dig detaljerad information om hur många som besöker din webbplats, var de kommer ifrån och vad de gör när de är där. Andra användbara verktyg inkluderar:

 • Facebook Insights: För att analysera din närvaro på Facebook.
 • Twitter Analytics: För att få insikter om dina tweets och följare.
 • Hootsuite: För att hantera och analysera dina sociala medier i ett och samma verktyg.
 • HubSpot: För en mer omfattande analys som inkluderar e-postmarknadsföring, lead generation och mer.

Spåra dina kampanjer

När du kör en marknadsföringskampanj är det viktigt att du kan spåra hur väl den presterar. Ett bra sätt att göra detta är att använda spårningslänkar. Genom att lägga till en spårningskod till dina länkar kan du se exakt varifrån trafiken kommer. Du kan använda verktyg som Google Campaign URL Builder för att skapa dessa länkar.

Analysera dina resultat

När du har samlat in data är det dags att analysera den. Här är några frågor att ställa när du går igenom dina resultat:

 • Har du nått dina mål? Om inte, hur långt ifrån är du?
 • Vilka kanaler presterar bäst? Är det sociala medier, e-postmarknadsföring, SEO, eller något annat?
 • Vilka typer av innehåll eller kampanjer ger bäst resultat?
 • Finns det några mönster i dina data som kan hjälpa dig att förstå vad som fungerar och vad som inte gör det?

Justera och optimera

Att mäta och analysera dina marknadsföringsinsatser är inte en engångsföreteelse. Det är en kontinuerlig process där du ständigt justerar och optimerar dina strategier baserat på vad du lär dig. Om du ser att en viss typ av innehåll presterar bra, kan du skapa mer av den typen. Om en kanal inte ger de resultat du förväntade dig, kan det vara dags att ompröva eller förbättra din strategi för den kanalen.

Använd A/B-testning

Ett effektivt sätt att optimera din marknadsföring är att använda A/B-testning. Det innebär att du skapar två versioner av en kampanj eller ett innehåll och testar vilken som presterar bäst. Detta kan hjälpa dig att förstå vad som resoneras mest med din målgrupp. Du kan A/B-testa allt från e-postämnesrader till landningssidor och annonser.

Följ upp och rapportera

Slutligen är det viktigt att du regelbundet följer upp och rapporterar dina resultat. Detta hjälper dig att hålla koll på dina framsteg och göra nödvändiga justeringar. Det är också ett bra sätt att visa för ditt team och ledning vad du har uppnått och hur dina marknadsföringsinsatser bidrar till verksamhetens övergripande mål.

Avslutande tankar

Att mäta och analysera marknadsföringsresultat kan verka komplicerat, men det är en avgörande del av att driva en framgångsrik marknadsstrategi. Genom att sätta tydliga mål, använda rätt verktyg, spåra dina kampanjer, analysera dina resultat och kontinuerligt optimera dina insatser, kan du säkerställa att du får ut mesta möjliga av din marknadsföring. Kom ihåg att detta är en pågående process och att det alltid finns utrymme för förbättring. Lycka till med att mäta och analysera dina marknadsföringsresultat!

Lämna en kommentar